Wspólne gotowanie może być początkiem
wspaniałej przygody i dobrej zabawy. Przekonali się o tym uczestnicy IV Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego „Z
gotowaniem za pan brat”, który odbył się
28 października 2013 r. w Zespole
Szkół Specjalnych przy DPS w Kadłubie. Zaproszenie do udziału w konkursie
przyjęły: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Dobrodzieniu, Zespół Szkół Specjalnych przy DPS
w Zawadzkiem, Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Kluczborku oraz gospodarze
Zespół Szkół Specjalnych przy DPS w
Kadłubie. Zaproszone placówki wyłoniły 3-osobowe drużyny (uczniowie klas szkoły
podstawowej i gimnazjum z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu
umiarkowanym lub znacznym).
Konkurs składał się z czterech etapów:
pierwszy polegał na odgadnięciu zagadek dotyczących produktów żywieniowych. Drugi
etap polegał na samodzielnym przygotowaniu
sałatki owocowej, na kolejnym uczestnicy mieli za zadanie zaproponowanie
menu na śniadanie, obiad i kolację z przygotowanych wcześniej ilustracji. Na
sam koniec przeszedł czas na przygotowanie deseru – był to kogiel- mogiel. Atmosfera była wyśmienita. Uczestnicy
wspaniale się bawili, wykazując się przy tym nie lada umiejętnościami i popisując się wiedzą na temat jedzenia i
kuchni.
Drużyny wspaniale poradziły sobie z
przygotowanymi dla nich konkurencjami -
zwycięzcami byli wszyscy. Uczestnicy rzucając kostką do gry losowali
nagrody rzeczowe dla swoich szkół. Nagrodami był sprzęt AGD: czajnik
bezprzewodowy, wyciskarka do cytrusów, opiekacz oraz blender. Wszyscy
uczestnicy otrzymali dyplomy oraz upominki.
Zorganizowanie konkursu było możliwe
dzięki wsparciu finansowemu Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Edukacji i
Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w Kadłubie. Za co z całego serca
dziękujemy!!! Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest p. Monika
Szendzielorz-Nowakowska.
Do zobaczenia za rok…
Monika Szendzielorz-Nowakowska
|